Početna Eco Značajni rezultati projekta “Mladi za čist Jadran”

Značajni rezultati projekta “Mladi za čist Jadran”

0

Projekat “Mladi za čist Jadran” koji realizuje nevladina organizacija “Naša akcija” u Crnoj Gori od marta ove godine ostvaruje značajne rezultate. Pored akcija čišćenja obale i rijeka, ovaj projekat bavi se i edukacijom mladih kroz interaktivne radionice, te ukazuje na problematiku zagađenja mora plastikom na razne kreativne načine, pa i kroz umjetničke instalacije.

– Mladi volonteri NVO Naša akcija pokupili su 20 kubika otpada samo na jednoj plaži u uvali Trašte, dok su očišćene i mnogobrojne druge lokacije pa i izvor Gurdić i rijeka Škurda u Kotoru. Ovakve aktivnosti nijesu prošle nezapažene kod građana Kotora, a ni turista i izazvale su pregršt pohvala i podrške za ovu organizaciju, navode iz NVO Naša akcija.

Picerija i restoran

Planirano je još akcija početkom jeseni. Pored aktivnosti čišćenja, omladinski edukatori NVO Naša akcija bili su zaduženi za Dječiji klub volontera na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, u okviru kojeg su održavali radionice dva puta dnevno djeci od 7 do 12 godina primarno se fokusirajuci na kulturu, zaštitu mora, reciklažu i ponovnu upotrebu predmeta od plastike.

Kroz radionice kluba najmlađi volonteri festivala pravili su saksije i druge predmete od plastike, naučili da prave i voze SUP board od plastičnih boca, pravilli murale o moru sa plastičnim čepovima, naučili o zagađenju mora plastikom i uticaju na životinjski svijet i na kraju učestvovali u havajskoj ceremoniji za čuvanje mora.

Ipak najveću pažnju ovom projektu privukle ovogodišnje instalacije ostvarene kroz projekat “Mladi za čist Jadran”. Instalacija Zmaj na bedemima rađena u saradnji sa umjetnikom Mijom Martinovićem, i instalacija Meduza od plastike, zajedno sa već postojećim instalacijama Riba od plastike i Riba od mreža dale su jaku poruku svim prolaznicima o potrebi za zaštiti mora od plastike.

U narednom periodu, mladi volonteri će se posvetiti daljim aktivnostima projekta koji finansiraju Beyond plastic Med i fondacija Princ Albert II od Monaka, i koji traje do marta 2020. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code