Početna Eco Značajni rezultati projekta “Mladi za čist Jadran”

Značajni rezultati projekta “Mladi za čist Jadran”

0

Projekat “Mladi za čist Jadran” koji realizuje nevladina organizacija “Naša akcija” u Crnoj Gori od marta ove godine ostvaruje značajne rezultate. Pored akcija čišćenja obale i rijeka, ovaj projekat bavi se i edukacijom mladih kroz interaktivne radionice, te ukazuje na problematiku zagađenja mora plastikom na razne kreativne načine, pa i kroz umjetničke instalacije.

– Mladi volonteri NVO Naša akcija pokupili su 20 kubika otpada samo na jednoj plaži u uvali Trašte, dok su očišćene i mnogobrojne druge lokacije pa i izvor Gurdić i rijeka Škurda u Kotoru. Ovakve aktivnosti nijesu prošle nezapažene kod građana Kotora, a ni turista i izazvale su pregršt pohvala i podrške za ovu organizaciju, navode iz NVO Naša akcija.

Planirano je još akcija početkom jeseni. Pored aktivnosti čišćenja, omladinski edukatori NVO Naša akcija bili su zaduženi za Dječiji klub volontera na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, u okviru kojeg su održavali radionice dva puta dnevno djeci od 7 do 12 godina primarno se fokusirajuci na kulturu, zaštitu mora, reciklažu i ponovnu upotrebu predmeta od plastike.

Kroz radionice kluba najmlađi volonteri festivala pravili su saksije i druge predmete od plastike, naučili da prave i voze SUP board od plastičnih boca, pravilli murale o moru sa plastičnim čepovima, naučili o zagađenju mora plastikom i uticaju na životinjski svijet i na kraju učestvovali u havajskoj ceremoniji za čuvanje mora.

Ipak najveću pažnju ovom projektu privukle ovogodišnje instalacije ostvarene kroz projekat “Mladi za čist Jadran”. Instalacija Zmaj na bedemima rađena u saradnji sa umjetnikom Mijom Martinovićem, i instalacija Meduza od plastike, zajedno sa već postojećim instalacijama Riba od plastike i Riba od mreža dale su jaku poruku svim prolaznicima o potrebi za zaštiti mora od plastike.

U narednom periodu, mladi volonteri će se posvetiti daljim aktivnostima projekta koji finansiraju Beyond plastic Med i fondacija Princ Albert II od Monaka, i koji traje do marta 2020. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code