ZORAN ŽIVANOVIĆ PUŠTEN IZ DUBROVAČKOG ZATVORA – PRETRPIO TORTURU NA MORU

ZORAN ŽIVANOVIĆ PUŠTEN IZ DUBROVAČKOG ZATVORA – PRETRPIO TORTURU NA MORU

73
0
Podijeli

zivanovic mjesto ribanjaNakon što je platio kaznu od 3.500 eura ribar iz Zelenike Zoran Živanović pušten je sinoć na slobodu iz dubrovačkog zatvora. On je za Radio Jadran ispričao sve od toga kako je 12. avgusta uhapšen sa bratanićem D.Ž (16) dok su ribali kod Prevlake kakav su tretman imali u zatvoru u Dubrovniku i ko im je pružio podršku.
– Reagovalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja tačnije Denis Frljučkić, savjetnik za ribarstvo u ministarstvu za poljoprivredu i ruralni razvoj i dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora, kaže Živanović i njima se zahvaljuje na pomoći i svemu što su učinili za njega.
– Tretman prema meni u dubrovačkom zatvoru bio je korektan, ali ono što je svemu predhodilo bilo je veoma traumatično i za mene i mog maloljetnog bratanića. Oni tvrde da sam ja bio u njihovim vodama, ali ja imam fotografije koje pokazuju suprotno, a postoji GPS resornog Ministarstva za praćenje, koji se tačno može očitati, pa neka dokažu da jesam bio u njihovim teritorijalnim vodama – priča nam Zoran Živanović.

On priznaje da je prišao hrvatskoj plovnoj policiji na poziv, ali:
– Kako su mi prišili tako se čitava situacija mijenja, kao i priča. Tukli su me i priveli kako oni to kažu uz upotrebu sile jer sam se opirao. Ja nisam htio ići u Dubrovnik, odbio sam to, međutim kada su njih četvorica uskočila na brodicu i kada su mi stavili lisice nije bio druge nego da se ide – priča Živanović.
Prvu noć je proveo u dubrovačkoj stanici policije, a uz njega je bio i maloljetnik, koji kako kaže Živanović nije tamo trebalo da bude.
On tvrdi da su kote koje navodno pokazuju da je ušao u hrvatske teritorijalne vode, u izvještaju o hapšenju izmjenjene.
– Oni su namjestili onako kako to njima odgovara da bi me priveli i da bi mi naplatili kaznu. Ja sam sve to i priznao i potpisao jer mi je tako bilo savjetovano, kako bi kazna bila manja, i kako ne bih imao i više problema. Pare sam pozajmio i platio 23.000 kuna, a moglo je biti i mnogo više, a te pare ja nemam – kaže Živanović.
Poslije svega Živanović poručuje svojim kolegama, ribarima da ne idu više između Mamule i Prevlake nego što bliže Arzi i to što brže da prođu.
– Ne biste vjerovali što mi je jedan od hrvatskih policajaca rekao – da je njihovo i do Mamule, ako bude trebalo! – kaže ogorčeni Živanović.
On je revoltiran i na crnogorsku policiju koja ga nije zaštitila kao državljanina Crne Gore.
– Niko nije htio da pomogne, niti su htjeli da propuste one koju su krenuli ka meni od prijatelja, da ne bi došlo do međunarodnog incidenta. Kada treba da rade oni sjede u kafanama, dok u našem moru albanski i italijanski državljani ribaju i izlovljuju našu ribu – tvrdi Živanović.
Brod Živanovića je otegljen u Molunat gdje je, trebalo da ostane osam dana, no on kaže da mu je brod ipak vraćen te da je sinoć njime i doplovio do kuće iz Dubrovnika.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code