„ZUBATO SUNCE“ – AUTENTIČNI RUKOPIS ŽIVKA NIKOLIĆA

„ZUBATO SUNCE“ – AUTENTIČNI RUKOPIS ŽIVKA NIKOLIĆA

101
0
Podijeli

zivko-nikolicPrema Ugovoru zaključenom između Ministarstva kulture i Petra Nikolića, Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival i Fondaciji „Živko Nikolić” ustupljeno je ekskluzivno pravo na objavljivanje knjige scenarija koja je objavljena pod nazivom ”Zubato sunce” i koja je predstavljena danas u okviru 27. Montenegro film festivala.
Riječ je o autentičnom i orginalnom Živkovom rukopisu po kojem je rađen film “Beštije” i javnosti je manje poznat. Objavljivanje scenarija jednog od najpoznatijih jugoslovenskih i najznačajnijih crnogorskih reditelja. Projekat Živka Nikolića je od posebnog značaja za kulturu Crne Gore kojim se čuvaju, afirmišu i predstavljaju najveći dometi crnogorskog filmskog stvaralaštva. Knjiga sadrži i tekst Božene Jelušić koja je uz Mata Jelušića koautor monografije „Iskušavanje filma – Živko Nikolić i njegovo filmsko djelo”. Božena Jelušić, profesorka književnosti u JUSMŠ „Danilo Kiš” u Budvi, ističe da je filmsko stvaralaštvo Nikolića brend Crne Gore, tačnije kulturna baština naše zemlje koja se mora i afirmisati i izučavati.
– Knjiga-scenario “Zubato sunce” za film “Beštije” za koji je Nikolić inspiraciju dobio upravo u Herceg Novom, jasno ukazuje na njegova dva nepotpuno do kraja razvijena talenta, likovni i literarni, koje je on ustvari spojio kroz filmsku umjetnost – pojašnjava Jelušićka.
Živko Nikolić je za sobom ostavio veliki trag koji je značajan ne samo za crnogorsku i jugoslovensku, već i za evropsku kinematografiju. Ovaj filmski i Tv reditelj bio je jako vezan za Crnu Goru, njene ljude, običaje i tradiciju. Sam je govorio da van Crne Gore i onog što iz nje u sebi nosi, ne bi mogao stvaralački da se orjentiše.
Često je bio meta političkog establišmenta i ljudi koji su željeli da sačuvaju lažnu predstavu o nama, koju je Živko vješto rušio u svojim filmovima.
Nagrade i svjetsku slavu stekao je filmovima “Beštije”, “Jovana Lukina”, “Ljepota poroka”, “Smrt gospodina Goluže”, “Čudo neviđeno”, “U ime naroda, TV serijama “Đekna još nije umrla”, “Oriđinali”, komedijom “To kad uvati ne pušta”. Potreba za ljepotom istine tjerala ga je na stvaranje, a imao je običaj da kaže – “Otkrivati istinu, to je u neku ruku, dodirnuti ljepotu”.
Nakon objavljene knjige „Ljepota Poroka”, koja je najuspješnije i najkomercijalnije Živkovo djelo, ovo je drugo objavljivanje scenarija i to Živkovog prvijenca.
Živko je iza sebe osim filmova ostavio brojne tekstove, scenarija, ideje za filmove , filmske novele i dnevnike, skripte, razmišljanja, čak i poetske spise reminiscencije i druge igrokaze. Fondacija Živko Nikolić između ostalog je uzela zadatak da neka djela sortita i da na uvid javnosti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code