Žurka na Španjoli: Novac od ulaznica za zaštitu tvrđave

Žurka na Španjoli: Novac od ulaznica za zaštitu tvrđave

4921
2
Podijeli

Valorizacija tvrđave Španjola u okviru projekta Izrade studije za Stari grad Herceg Novi, a koju sprovodi NVO Sinergija, odnosno predsjednik, arhitekta Vuk Čvoro u saradnji sa volonterima i prijateljima Sinergije, biće nastavljena žurkom u jednom od otvorenih dijelova tvrđave.
spanjola zurkaU petak 12. avgusta nastupiće poznati novosadski tehno DJ Lag, uz podršku domaćeg sastava 2Beat i DJeva Sharlo i Budo S. Novcem od ulaznica i prodatog pića biće pokriveni troškovi organizacije muzičkog programa, a od novca koji pretekne, NVO Sinergija planira da uloži u preventivnu sanaciju Španjole.

U razgovoru za Radio Jadran, Čvoro je otkrio detalje projekta Izrade studije koja je plod saradnje NVO Sinergija i Fondacije Petrović.

Picerija i restoran

– Prošle godine sam imao priliku da prisustvujem prezentaciji izrade takve studije za Stari grad Ulcinj. Tu sam vidio priliku da se slična studija uradi i za Herceg Novi. Dogovorili smo se da generalna sekretarka Fondacije Petrović, Milica Perišić i ja ostanemo u kontaktu i ove godine Studija za Stari grad Herceg Novi je u realizaciji – istakao je Čvoro.

Za nju je odobren budžet i prva faza realizacije projekta uključivala je  posjetu Starom gradu, princa Nikole Petrovića i francuskog arhitekte i člana Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline, Benjamina Mutona. Oni su zaključili da pored građevinskih radova i osvježavanja arhitektnoskih spomenika u Starom gradu, postoji potreba da se u te prostore uvedu određene aktivnosti koji bi ih reanimirali.

– To je ono što mi sad radimo. Pokušavamo da na Španjoli napravimo neki program koji će da zaintrigira ljude da gore ostanu, kao i pojedine posjetioce da dođu. Program realizacije projekta Izrade studije obuhvataće širok spektar događaja, od izložbi i umjetničkih instalacija, diskusija do muzičkih događaja – ističe Čvoro.

Tvrđava Španjola na pojedinim mjestima nije bezbjedna za posjetioce, ali je za potrebe realizacije muzičkog programa u petak angažovana agenecija za obezbjeđenje, pa će posjetiocima biti zabranjeno da zalaze u djelove tvrđave koji nijesu osigurani i koji će takođe biti ograđeni. Cilj akcije na tvrđavi zapravo je prikupljanje sredstava koja će biti uložena u obezbjeđivanje zidina i povećanje sigurnosti posjetilaca Španjole, objašnjava Vuk Čvoro.

Akciju su podržali, pored Fondacije Petrović i Herceg Fest, koji je besplatno ustupuio tvrđavu na korišćenje tu noć, kao i Agencija za izgradnju i razvoj, Sekretarijat za kulturu i Turistička organizacija Herceg Novog, C-Vračar a.d., PKB Herceg Novi a.d., Okov d.o.o, koji je donirao alat za čišćenje i uređivanje Mezerske baterije na tvrđavi Španjola, dok je Biro Konto pomogao simboličnim cijenama za štampanje propagandnog materijala. Val Gojković d.o.o. je donirao dio materijala za potrebe instalacije struje, firma Titan Secutity obezbjediće nadzor tokom muzičkog programa. Čvoro je posebnu zahvalnost uputio Opštini i Omladinskom kulturnom centru, kao i organizacijama NVO EXPEDITIO i NVO AUT, koji će učestvovati u programu.

Ulaz na Španjolu to veče naplaćivaće se po cijeni od 5 eura. Mnogim Novljanima to je visoka cijena za ulaz na žurku. Međutim, Čvoro ističe da je cijena ulaznice formirana u skladu sa potrebama pokrivanja troškova realizacije ovog događaja,  jer akcija nema profitabilni karakter već treba da obezbjedi sredstva za dalju realizaciju jednog od važnijih projekata žaštite kulturno-istorijskih dobara Herceg Novog.

Program počinje u 22 časa i trajaće do 4 ujutru.

 

2 Komentari

  1. Moja Petrunjela,nije je niko ostavio nikome privatno ali je od vojske pripala herceg festu. Cija je,nasa je,ali mora nekome pripadati, Voljeli ne voljeli drzavu zivimo tu pa postujemo zakone. Ili smo bezvlasce pa smo nidje.Hvala herceg festu i na ovom ustupku.A DJE SMO MI JUCE NA SPANJOLU PITAM JA TEBE I SEBE.
    0    0
  2. Ha,ha cu herceg fest besplatno ustupio spanjolu.Da im nije djedovina oko koje se naradise.Svaka cast na ideji,jes malo skupa ulaznica al za dobru stvar je.Dobar provod.
    0    0

Ostavite komentar

*

code