Početna Društvo Zvanično: Vijori se nova zastava Herceg Novog na Tori i gradskim tvrđavama

Zvanično: Vijori se nova zastava Herceg Novog na Tori i gradskim tvrđavama

11

Svečanu, pretprazničnu atmosferu u Herceg Novom obilježilo je jutros i zvanično podizanje nove zastave grada, uz pucnjavu trombonjera, defile Gradske muzike i koreografije mažoretki, brojne Novljane, goste, generalnog konzula Republike Srbije, Zorana Dojčinovića i predstavnike lokalne uprave. Zastava uz grb predstvlja nove simbole grada.

Foto: Zvezdana Kujović

– Herceg Novi je nakon decenije upotrebe amblema konačno dobio grb i zastavu. Novi simobli posjeduju, istorijsko utemeljenje i predstavljaju specifično kulturno nasljeđe stvarano vjekovima- kazao je građanima predsjednik Opštine Stevan Katić. Smboli, kako je kazao, idu u korak sa nastojanjima lokalne uprave da Herceg Novi bude predstavljen na prepoznatljiv način koji će odgovarati njegovoj jedinstvenosti.

Novi grb i zastavu čine elementi zajedničke prošlosti i sadašnjosti Herceg Novog. Tome je posvećena izložba na otvorenom, koju je pripremio autor simbola Srđan Marlović- dodao je Katić, vjerujući da će ona doprinijeti da svi Novljani razumiju tačno značenje simbola, koji ih vezuju za grad i jedne za druge.

Foto: Zvezdana Kujović

Zastava će se vijoriti od danas sa Tore, a onda i tvrđava i brojnih ustanova. Sa grbom će obići svijet predstavljajući grad, poručio je Katić:

– Njihovim isticanjemo od danas ubuduće Herceg Novi slavi svoje bogatstvo, nasljeđe, iskrenost, mudrost, mir, snagu i odvažnost. Herceg Novi, grade naš, neka su ti srećni tvoji simboli – kazao je Katić podno Sat kule.

Foto: Zvezdana Kujović

Fešta je nastvljena uz bazar s domaćim proizvodima, sirom, maslinama, vinom, pivom. Neizostavno bila je tu i klapa Castel Nuovo. Otaje još veleras da koncert prirede „Novljani Novom“.

11 Komentari

  1. Koja je ovo po redu nova zastava Novog i koliko će proći vremena dok dobijemo neku još noviju zastavu? Nema administracije Novoga u zadnjih nekoliko decenija koja nije renovirala kuću Nobelovca i mijenjala dizajn zastave Novog!
    PS Papina zastava je takođe bijele boje. Nadam se da su Finci fini ljudi, da će se u Novom fino osjećati i da neće tužiti Novi za u osnovi plagijat-zastavu…

    19
    23

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code